Beslutningen omkring Efterskole har Aldrig Været Nemmere

Rigtigt mange unge mennesker overvejer kraftigt at tage på efterskole, når de er færdige med 7. klasse. Det er dog ikke nødvendigvis nogen nem beslutning: de fleste danske grundskoler tilbyder nemlig også 8. og 9. klasse, så man behøver slet ikke tage et andet sted hen. Man kan bare fortsætte der, hvor man allerede er. Det er ofte mindre skræmmende at fortsætte med noget, end det er at tage en beslutning, der ændrer på en helt masse ting. Specielt fordi man også siger farvel til en masse venner og bekendte, når man vælger at forlade skolen man er på, for i stedet at starte på en efterskole.

Man kan dog også vælge at se det som en af fordelene der er ved, at tage på efterskole. Der sker rigtigt meget i ens unge år, og man udvikler hele tiden på sig selv. Man vokser både fysisk og psykisk, og er i gang med en udfoldelses-proces hvor man lærer sig selv bedre at kende. Det kan godt være svært at vokse ud i ens potentiale, hvis man ikke bevæger sig et andet sted hen. Ens venner og familie har nemlig en idé omkring hvem man er, som er et produkt af hvem man har været. Forandring er altid skræmmende, så selv dem der holder af dig, og vil dig det bedste, kan have tendens til at føle sig utilpasse hvis du pludseligt opfører sig anderledes. Vi har det med at falde tilbage i den rolle, der forventes af os, når vi er omgivet med mennesker der har kendt os længe. Og når vi prøver, vil vi ofte se dem skubbe os tilbage på plads: de finder jo også forandring ubehageligt. Hvis du begynder at forandre dig, skifter værdier eller udvider din personlighed, så er der jo en reel risiko for, at du vokser fra dine venner. Måske ender det med, at I ikke har ligeså meget til fælles, som I havde før. Ingen har lyst til at miste en ven: så helt ubevidst har vi en tendens til at  stoppe os selv, og hinanden, fra at gro. Men det er ikke sundt på sigt: det er bedre at vi hver især finder ud af hvem vi er, og hvad vi står for.

Men om en efterskole er det rigtige for dig afhænger fuldstændigt af din egen situation, hvor du er i din egen personlige udvikling, og hvem dine venner er. Det er en af de svære situationer, hvor man først rigtigt kan finde det rigtige svar, ved at prøve det af. Hvilket normalt ikke har været særligt nemt: det er ikke ligefrem nemt at ”skifte mening” efter et par dage på efterskolen og så starte på den gamle skole igen i stedet for.

Men den udfordring er mange efterskoler blevet opmærksomme på, og det har ført til opfindelsen af efterskolernes dag. Det er en dag dedikeret til den usikkerhed og nysgerrighed der er forbundet med at træffe dette store valg. Her åbner efterskolerne deres døre, og lader dig opleve hvad det vil sige at tage på efterskole, uden at skulle binde dig eller noget som helst. Mange unge mennesker oplever, at det er efterskolernes dag der giver dem det endelige mod til, at træffe den beslutning der er rigtige for dem.