Hvilke Formål Skal Tøj Egentligt Tjene

Det kan godt lyde som et sært spørgsmål, men tro mig: det giver mening. Spørgsmålet går på hvad tøj egentligt skal opfylde af formål. Hvad er meningen med, at vi tager tøj på, og er det en mening vi kan – og måske bør – udvide? Lad os starte med at kigge på de formål, som tøj tjener lige nu.

Det første formål er noget, der er ganske tydeligt for alle og enhver. Tøj er noget vi kan tage på for ikke at være nøgne. Det er et meget simpelt og lavpraktisk formål, men det er muligvis også et af de vigtigste. Det kan give mange problemer at gå nøgen rundt i det offentlige rum i det moderne samfund. For at undgå de konsekvenser, så er det smart at have noget, man kan dække sin nøgne krop med. Det er hvad tøj først og fremmest er designet til – det dækker de dele af kroppen, som de sociale spilleregler siger skal dækkes!

Der er selvfølgeligt andre andre formål. Det næste logiske formål er, at tøjet beskytter os imod elementerne. Der kan nogle gange blive irriterende koldt i Danmark, og der kan det være praktisk at have noget varmt tøj på. Hvis det er meget koldt, og vi er nødt til at opholde os udenfor, så kan varmt tøj redde vores liv. Der er også tøj der er designet til at beskytte imod kraftig vind eller øsende regn. Tøj kan altså tjene et praktisk formål i forhold til beskyttelse imod vind og vejr.

Derefter kommer vi til tøj, der beskytter imod andet end vind og vejr. Det er typisk tøj der er designet specifikt til en bestemt industri. Et velkendt eksempel her er sikkerhedssko: disse sko er designet til at beskytte ens tæer i forbindelse med arbejde, der har en relativt høj risiko for, at resultere i skade på ens fødder. Det er altså ikke alle der går i sikkerhedssko: men der er nogle for hvem det giver mening, at have sikkerhedssko på. Det er altså ikke alt tøj, der behøver at opfylde alle formål.

Men hvad med formål, som ville komme de fleste mennesker til gode? Kunne man sige, at tøj burde tjene disse formål, fordi det ville hjælpe så mange?

For mig virker holdningskorrigerende tøj som et godt eksempel på et opfyldt formål, som mere ”almindeligt” tøj med fordel kunne lære af. Rigtigt mange danskere døjer med smerter i ryggen, lænden og nakken. Hvis man kan designe tøj på en sådan måde, at det korrigerer for dårlig kropsholdning, og dermed mindsker disse smerter – bør man så ikke gøre det? Forestil dig lige, hvor stor en forskel det ville gøre på verden, hvis bare en brøkdel af de mennesker der lider af daglige smerter pludseligt oplevede en lindrende effekt. Den øgede følelse af velvære og mentalt overskud ville næsten med sikkerhed have en positiv effekt på hele vores samfund. Så man kan altså godt spørge sig selv, om ikke alt tøj burde opfylde sådan et formål.