For rigtigt mange danskere er det kun til jul og fødselsdag, de synger. Det er synd, for det er dejligt at synge. Man får brugt sin stemme i alle dens registre, og man får genoplivet sansen for den gode melodi. Desuden kan man være så heldig at komme til at smitte andre, så de også begynder at synge. Så synger man sammen, og det er endnu skønnere end at synge alene. Tænk, hvis en hel villavej begyndte at synge i kor på en helt almindelig lørdag. Blot fordi du begyndte at synge.
Hvis man læser i højskolesangbogen, så kan man meget let risikere at få lyst til at synge. For højskolesangbogen er fuld af vidunderlige sange, som vi alle sammen kender. Samlet i en bog med tekster og melodier, og ofte også becifringer, så man kan spille klaver eller guitar til. Hvis man pludselig bryder ud i en sang, fra højskolesangbogen, på sådan en solrig lørdag i det tidlige forår, og har glemt at lukke vinduet ud til vejen, så er der overhængende fare for korsang på villavejen.
En bog med traditioner
Der er naturligvis en årsag til at højskolesangbogen hedder, som den hedder. Titlen kommer selvfølgelig af, at højskolesangbogen bliver brugt som sangbog på højskolerne. Det vil man vide, hvis man har gået på højskole. Har man ikke det, så kender man alligevel nok bogen fra et eller andet større arrangement, hvor der skulle synges. For her kan man finde et hav af vidunderlige sange, helt fra middelalderen og op til at dag. Sange som man kan synge med på og blive glad af.
Bliv overvældet af minder fra gamle tider
Det er sjovt at finde sange i højskolesangbogen som man helt havde glemt, men som får minderne til at vælte frem fra gemmerne. Sange er lidt ligesom dufte. De kan i den grad vække fortiden til live, så man næsten er tilbage en til en. Prøv at sætte dig sammen med familien og vennerne en aften, og syng sammen fra højskolesangbogen. Det er helt fantastisk, hvad en god sang kan gøre.